Новини

20230509PHT86160-clГерманският канцлер O. Шолц дебатира с евродепутатите по време на поредицата "Това е Европа", призовавайки за обединена Европа, способна да се променя, за да си осигури място в утрешния свят

Канцлерът Шолц подчерта, че Европа носи глобална отговорност отвъд своите граници, "защото благосъстоянието на Европа не може да бъде отделено от благосъстоянието на останалия свят". Светът на 21-ви век, каза той, "ще бъде многополюсен, той вече е такъв". Канцлерът Шолц посочи три поуки за ЕС: "Първо, бъдещето на Европа е в нашите ръце. Второ, колкото по-обединена е Европа, толкова по-лесно ще можем да си осигурим добро бъдеще. И трето, не по-малко, а повече отвореност и сътрудничество са на дневен ред".

За да се осигури мястото на Европа в утрешния свят, ЕС трябва да се промени, заяви канцлерът. "Нуждаем се от геополитически ЕС, от разширен и реформиран ЕС и от ЕС, отворен към бъдещето".

По повод на войната на Русия срещу Украйна той заяви, че сега ЕС трябва да определи посоката за възстановяване на Украйна. Просперираща, демократична, европейска Украйна е най-ясното отхвърляне на империалистическата, ревизионистична и незаконна политика на Путин.

В един многополюсен свят страните от глобалния Юг са важни партньори - продължи канцлерът Шолц. Европа трябва да се застъпи за продоволствената сигурност и намаляването на бедността и да спази обещанията си за действия в международен план за опазване на климата и околната среда.

По отношение на разширяването канцлерът заяви, че "една честна политика на разширяване изпълнява обещанията си - на първо място към държавите от Западните Балкани". Той също така обяви, че ще настоява за разширяване на обхвата на вземането на решения с квалифицирано мнозинство за повече решения, свързани с външната политика и данъчното облагане.

Говорейки за миграцията и убежището, той заяви: "Обединени сме от целта за по-добро управление и регулиране на незаконната миграция - без да предаваме нашите ценности". В много части на Европа има нужда от работници от трети страни, продължи той, и ако Европа съчетае редовната имиграция с изискването страните на произход и транзит да приемат връщането на хора, които нямат право на престой в Европа, "всички страни ще спечелят“.

Реакции на членовете на ЕП

В отговор на предложенията на г-н Шолц за реформа на ЕС членовете на ЕП поискаха от европейските лидери смелост, за да поведат ЕС към бъдещето, и призоваха канцлера Шолц да настоява за Конвент преди европейските избори през 2024 г. Няколко евродепутати поискаха продължаване на подкрепата за Украйна в руската агресивна война, докато не бъде осигурен справедлив мир, докато други критикуваха Германия, че оказва закъсняла подкрепа на Украйна, и ЕС, че предоставя повече пари на оръжейната индустрия.

Редица членове на ЕП подчертаха важността на борбата с икономическото въздействие на руската война в Украйна върху европейските граждани, а някои призоваха за ново законодателство, което да гарантира социална справедливост, както и за реформа на пазара на електроенергия в ЕС, която да гарантира справедливи цени. Някои оратори подчертаха значението на екологичния и цифровия преход на Европа и поискаха повече инвестиции в тези области, за да може Европа да играе водеща роля в технологичните пробиви.

Контекст

Това e десетият пленарен дебат от поредицата "Това е Европа", след тези с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел на 19 април, президентът на Литва Гитанас Науседа на 14 март, и дебатите през 2022 г. с министър-председателя на Естония Кая Калас, министър-председателя на Италия Марио Драги, министър-председателя на Ирландия Михал Мартин, министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Финландия Сана Марин и министър-председателя на Словения Роберт Голоб.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg