Новини

•Парламентът подкрепя кандидатурата на Косово за членство в ЕС

•Добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност в Косово, но са необходими подобрения в съдебната система

•Сърбия трябва да се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия

•Членовете на ЕП критикуват антиевропейската реторика в контролираните от сръбското правителство медии

Парламентът подчертава, че нормализирането на отношенията между Белград и Прищина е приоритет и предварително условие за присъединяването на двете страни към ЕС.

В два доклада, приети в сряда, членовете на ЕП призовават Сърбия и Косово да се включат в диалога Белград-Прищина и незабавно да постигнат всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията въз основа на принципа на взаимното признаване.

Сърбия трябва да се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия

В доклада си за Сърбия членовете на ЕП заявяват, че преговорите за присъединяване с Белград трябва да напреднат само ако страната се съобрази със санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък по отношение на реформите, свързани с ЕС. Те споменават конкретно напредъка в областта на върховенството на закона и основните права, функционирането на демократичните институции и ангажимента към общите европейски права и ценности. Членовете на ЕП подчертават значението на привеждането в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС , особено по отношение на войната на Русия срещу Украйна.

Дезинформация и разпространение на антиевропейска реторика

ЕС е основният политически и икономически партньор на Сърбия и далеч най-големият й донор, казват членовете на ЕП. Те са обезпокоени от неотдавнашното намаляване на обществената подкрепа за членството на Сърбия в ЕС, което според тях е резултат от дългогодишната антиевропейска/проруска политическа реторика, разпространявана чрез контролирани от държавата медии и държавни служители. Евродепутатите смятат, че това е и резултат от грубия провал на правителствените представители да се изправят пред миналото на Сърбия и да се примирят с него.

Членовете на ЕП искат ЕС да преразгледа размера на финансовата си помощ за Сърбия, ако подкрепата за антидемократичната политика продължава, и призовават Европейската комисия да гарантира, че всички разходи на ЕС са в пълно съответствие със собствените стратегически цели и интереси на ЕС.

Докладът за Сърбия беше приет от членовете на ЕП с 508 гласа "за", 76 гласа "против" и 37 гласа "въздържал се".

Косово: Косово: добри резултати в борбата с корупцията, но са необходими подобрения в съдебната система

Членовете на ЕП приветстват кандидатурата на Косово за членство в ЕС и сключването на дългоочакваното споразумение за либерализиране на визовия режим за неговите граждани. Като оценяват високо постиженията на Косово в областта на реформите, свързани с ЕС, като например борбата с организираната престъпност и корупцията, те подчертават, че темпът на процеса на присъединяване ще зависи от напредъка в областта на върховенството на закона, основните права и подобренията в правния ред на страната.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че инициативите за включване на сръбската общност в политическите, социалните и икономическите структури на Косово остават много ограничени, и призовават правителството на Косово и представителите на косовските сърби да преодолеят междуобщностните разделения.

Докладът за Косово беше приет с 452 гласа "за", 87 гласа "против" и 76 гласа "въздържал се".

Цитати

Докладчикът за Сърбия Владимир Билчик (ЕНП, Словакия) заяви: "Този доклад отправя редица критики, като в същото време подкрепя пътя на Сърбия към ЕС, с който нейните лидери се ангажираха след изборите през 2022 г. Приветствам завръщането на опозицията в сръбската Народна скупщина. Сърбия трябва да се съобрази с външните отношения на ЕС, да продължи вътрешните реформи и да нормализира отношенията си с Прищина. Ако Белград постигне това, то ще бъде общоевропейски успех".

Докладчикът за Косово Виола фон Крамон-Таубадел (Зелени, Германия) заяви: " Най-сетне сме щастливи да потвърдим, че дългоочакваната либерализация на визовия режим ще бъде предоставена на всички граждани на Косово от 1 януари 2024 г. В доклада също така ясно се призовава за пълното прилагане на всички съответни споразумения в рамките на диалога между Сърбия и Косово, включително създаването на Общност/Асоциация на общините със сръбско мнозинство. Искрено се надявам, че Охридското споразумение ще донесе ползи за Косово и ще допринесе за по-нататъшното нормализиране на отношенията със Сърбия".

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg