Новини

Белгийско приложение за езиково обучение на бежанци печели първата награда на младежкия конкурс „Карл Велики“ за 2023 г.

Победителите в конкурса бяха определени от жури сред 26 младежки проекта, селектирани в различните страни от ЕС. На церемония в германския град Аахен на 12 май бяха обявени трите отличени проекта на европейско ниво.

Първо място – AILEM (Белгия)

Първата награда от 7500 евро спечели езиковото приложение AILEM, което е разработено в Белгия за нуждите на бежанци и хора, търсещи убежище. Създателите се стремят да подпомогнат разбирателството и интеграцията на имигранти и са се допитали до тях при изготвянето на продукта.Приложението включва полезни фрази, истории и игри, които подпомагат езиковото обучение, както и възможности за осъществяване на контакт с други потребители.

 

Два проекта си поделят второто място

Журито присъди второ място на два проекта, които получават парична награда от 3750 евро всеки.

Музей за климата (Литва)

Мобилният музей за климата (Mobili Klimato muziejaus paroda) е създаден през май 2022 г. и има за цел да подтикне хората да възприемат по-екологосъобразен начин на живот. В четири корабни контейнера са представени следните теми:- Измененията в климата - причини и последици;
- Зеленият пакт на ЕС;
- Устойчив модел на селско стопанство и здравословни храни;
- Практически съвети за намаляване на потреблението.

 

Европейски кореспондент (Нидерландия)

Проектът „Европейски кореспондент“, който стартира през 2022 г., събира над 140 млади журналисти от страни в цяла Европа. Те разпращат всеки ден имейл с новини от различен край на Европа и разясняват как големите предизвикателства намират отражение на местно ниво.

 

Национални победители

Българският лауреат на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2023 г. е проектът „Музикално обучение за украинските деца“ на Фондация „Музика за България“. Целта му е да помогне на украински деца и младежи на възраст между 6 и 24 години да преодолеят травмата от войната, като изразяват емоциите си чрез музика. По време на проекта над 2000 урока по музика са предоставени на над 30 украински деца, на които е осигурено и безопасно пространство, подкрепяща социална среда, приятелски настроени учители и достъп до музикално оборудване и съоръжения.

Боян Симеонов, който е част от екипа на Фондация „Музика за България“, сподели:

„Когато започна и бежанската вълна, искахме да допринесем с нещо и да сме полезни. Това, от което ние разбираме, е музиката и знаем как може да лекува и помага тя. Затова и не се поколебахме да отворим вратите си напълно безплатно за украински деца. (...)

Убедени сме, че заниманията с музика им помогнаха да преодолеят по-лесно травмата от войната и да се интегрират по-добре в новата социална среда. Музиката е ефективен начин да се откъснат от всекидневните стресиращи новини, които ги заливат от екрана, и ще им позволи да изразят вътрешния си емоционален свят. (...)

Продължаваме да обучаваме деца от Украйна. Отворени сме и сега да даваме безплатни уроци на всяко семейство, което ни пише с необходимост за стипендия. (...)

Вярваме, че образованието е фундамента на едно общество, а културата − неговата орнаментика. Ние работим и в двете насоки паралелно.“

Интервюто с Боян Симеонов можете да прочетете тук.

Научете кои бяха селектираните проекти на национално ниво за младежката награда „Карл Велики“.

 

Младежката награда „Карл Велики“

Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция, да насърчават други млади хора в Европа да участват активно в демократичния живот, да служат като модел за европейските младежите и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност. Повече от 5000 проекта са взели участие в конкурса от 2008 г.

Повече информация за Младежката награда „Карл Велики“ Интервю с Боян Симеонов от екипа на проекта "Музикално обучение за украинските деца": За значението на музиката и проектите със социална цел Победителят в националния етап на младежката награда "Карл Велики" за 2023 г. 
Уебсайт на наградатаСтраница във FacebookСтраница в InstagramПрофил в TwitterПобедителите в Младежкия конкурс "Карл Велики" за 2023 г. бяха обявени на церемония в Аахен на 12 май © Karlspreis/Johannes Simon

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg