Новини

Ако влакът Ви бъде забавен или полетът отменен, не забравяйте, че правилата на ЕС Ви гарантират права, които превозвачите трябва да спазват.

 

Пътници гледат табло със заминаващите полети на летище "Шарл дьо Гол" край Париж

Правилата на ЕС налагат задължения на превозвачите независимо от вида транспорт 

Когато става въпрос за почивка на мечтана дестинация или командировка, проблемът често е с придвижването. Пътуванията могат да крият някои неудобства - например, неочаквани забавяния, анулиране на полети, загуба на багаж.

Затова правилата на ЕС налагат на международните превозвачи определени задължения независимо от вида транспорт: със самолет, влак, автобус или кораб. Ако нещо се случи при превоза, компаниите трябва да осигурят храна, настаняване, възстановяване на платеното и компенсации.

Превозвачите нямат право да таксуват по-скъпо пътници в зависимост от тяхната националност или място на закупуване на билета.

Европейското законодателство гарантира също така специални грижи към хората с намалена подвижност, които имат право да получат съдействие при превоза, без да заплащат допълнително.

Правата на пътуващите със самолет

Правата на пътуващите със самолет в ЕС покриват както полети в рамките на блока, така и такива, за които началната точка е страна от ЕС, а крайната дестинация - друга страна. Обхванати са и полети от страни извън ЕС към страни в ЕС, когато те се предлагат от европейски авиокомпании.

Хората, резервирали полет, имат право на безплатни услуги, ако им бъде отказан достъп на борда на самолета - например, храна, напитки или настаняване. Те също имат право на парични компенсации при забавяне или анулиране на полет. Размерът на компенсациите зависи от дължината на полета.

 

Полети до 1 500 км

Полети 1 500 − 3 500 км
Полети в ЕС над 1 500 км

Полети над 3 500 км

250 евро

400 евро 600 евро

Размер на компенсациите в зависимост от дължината на полета

Ако полетът Ви е анулиран, имате право на възстановяване на заплатената сума, пренасочване или връщане. Ако полетът е забавен с повече от три часа, също имате право на компенсации, като в случая важат някои ограничения. Компенсации не се дължат, когато превозвачите предлагат удобни алтернативни решения или когато забавянето е породено от изключителни обстоятелства като решения на въздушния контрол, политическа нестабилност, лошо време или заплахи за сигурността.

Права на пътуващите с влак

Ако пътувате с влак в рамките на ЕС и има забавяне или анулиране, превозвачът трябва да Ви предоставя информация за ситуацията в реално време и да Ви запознае с Вашите права и задължения. В зависимост от ситуацията е възможно да имате право на храна и напитки, настаняване и компенсации.

Научете повече относно правата на пътуващите с влак в ЕС.

Права на пътуващите с автобус

Правата на пътуващите с автобус засягат главно автобусните линии на дълги разстояния, които започват или завършват в страна от ЕС. В случай на анулиране или забавяния превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване.

Права на пътуващите с кораб

Правилата важат за морски и речни фериботни или круизни кораби, които отплават или акостират на пристанище в ЕС. Ако пътуването е отменено или забавено, превозвачът може да Ви дължи храна и настаняване. Ако пристигането е забавено с повече от час, имате право на компенсации.

Допълнителна информация можете да получите на уебсайта "Вашата Европа", както и от мобилното приложение Passenger rights, достъпно за устройства с операционна система Android или iOS.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg