Новини

Войната на Русия срещу Украйна подчерта нуждата ЕС да укрепи своята стратегия за отбрана и да инвестира в ново въоръжение.

 

Войници тренират с автоматични оръжия ЕС осигурява средства за набавяне на въоръжение и амуниции от страните членки 

На 9 май Европейският парламент реши да разгледа по ускорена процедура законодателно предложение за засилване на производството на боеприпаси в ЕС.

Предвидено е финансиране от 500 млн. евро за увеличаване на промишления капацитет, което би помогнало за повече доставки за Украйна и попълване на запасите в ЕС. Парламентът одобри предложението през юли 2023 г.

Общо закупуване на оръжия

Европейският парламент също така работи по правила за съвместни търгове за закупуване на оръжия, боеприпаси и медицинско оборудване. Целта е да бъдат покрити най-спешните нужди на страните в ЕС и да се подобрят промишлената и технологичната бази в Европа.

Европейско съфинансиране

 През юни Парламентът и Съветът се споразумяха за стимулиране на съвместните поръчки на продукти, свързани с отбраната, като за това ще бъдат заделени 300 млн. евро. ЕС ще финансира до 20% от цената на закупуване по съвместните обществени поръчки.

 

Участие на страни извън ЕС

 Освен за страни членки на ЕС финансирането ще бъде достъпно и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия. Страните в ЕС ще могат също така да организират съвместни поръчки с Украйна и Молдова.


Научете как ЕС подкрепяше Украйна от началото на нашествието на Русия през февруари 2022 г. и какви мерки предприема Европейският съюз в помощ на Украйна през 2023 г.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg