Новини

Мигрантите, които нямат право да останат в ЕС, трябва да бъдат върнати в страните, от които идват. Открийте данни за репатрирането и какви промени подготвя ЕС.

 Връщането на нередовни мигранти от страни в ЕС е уредено в специална директиваНовият пакт на ЕС за миграцията и убежището предвижда изменения в законодателния текст.

В резолюция от декември 2020 г. Европейският парламент подчерта, че процедурите трябва да защитават основните права на мигрантите.
Парламентът прие през април 2023 г. позицията си по регламента за проверка на мигрантите на границите и процедурите за предоставяне на убежище. Регламентът определя как страните в ЕС решават кои мигранти трябва да получат отказ за предоставяне на убежище. Депутатите ще търсят съгласие със страните в Съвета на ЕС по промените в текста.
Научете повече за политиката на ЕС спрямо мигрантите.

Инфографиката показва, че 141 060 души от други страни са получили отказ за влизане в ЕС през 2022 г.

 

През 2022 г. на 141 060 души е било отказано влизане в ЕС. Основните причини за отказа са били липсата на валидна виза или разрешение за пребиваване (в 23% от случаите) и липса на обосновка за целите и условията на престоя (23%).

Инфографиката показва, че страните от ЕС са издали 422 400 решения за връщане през  2022 г., като най-много решения засягат граждани на Алжир, Мароко и Пакистан.

 

Страните в ЕС са издали 422 400 решения за връщане на мигранти през 2022 г. Мигрантите, засегнати от тези решения, най-често са били от Алжир, Мароко и Пакистан.

Броят на мигрантите, които са били върнати на практика, обаче е под 100 000 души.

Опростени процедури за вземане на решения на границите

Новият пакт за миграцията и убежището иска да опрости процедурите на границите и да ускори вземането на решения по някои искове за убежище.

Опростената процедура предвижда исковете да бъдат разглеждани в рамките на 12 седмици, след което в рамките на още 12 седмици да става връщането по отхвърлените искове. Процедурата няма да важи за непълнолетни без придружител, деца до 12 години и техните семейства, както и за хора с медицински проблеми.

Депутатът Фабиен Келер (Обнови Европа, Франция), автор на доклада за процедурите за предоставяне на убежище, заяви: „Като депутати ние призоваваме за справедливи и ефективни процедури за предоставяне на убежище, за да могат хората бързо да получават бежански статут, а тези, които очевидно нямат право на такъв, да получават бързо решение и да бъдат връщани във външна страна“.

Доброволни и принудителни връщания

Ако след получаването на решение за връщане мигрантът съдейства по свое желание на властите, връщането се определя като доброволно; в противен случай става въпрос за принудително връщане.

При някои доброволни връщания страната, издала решението, оказва съдействие на засегнатото лице (с финансова или логистична подкрепа).

Инфографиката показва, че страните в ЕС са отпратили 96 795 души през 2022 г., като  47% от тях са напуснали доброволно.

 

По данни на Евростат близо половината (47%) от всички връщания на мигранти през 2022 г. са били доброволни.

Европейският парламент иска страните в ЕС да инвестират в програми за оказване на съдействие за доброволни връщания, тъй като доброволните връщания са по-лесни за организиране и страните, в които се връщат мигрантите, оказват по-голямо сътрудничество.

Сред основните практически пречки за процеса на връщане са идентифицирането на мигрантите и получаването на нужните документи от властите в страни извън ЕС.

Защита на основните права

Когато депутатите гласуваха позицията си по регламента за процедурите за предоставяне на убежище през април 2023 г., те настояха страните членки да създадат независими механизми за следене за спазването на човешките права на мигрантите.

Механизмите за следене трябва да обхванат посрещането на границите, осъществяването на първите проверки, вземането на решения по искове за предоставяне на убежище и връщането на нередовни мигранти, както и условията в центрове за мигранти.

Депутатът Биргит Зипел (С&Д, Германия) заяви след гласуването: „Европейският парламент може да бъде особено доволен от значително разширения мандат на механизма за следене за спазване на основните права, който сега включва и наблюдение на границите. Това решение е ясен сигнал от Парламента, че ЕС трябва да обърне внимание на нарушенията на правата на човека на нашите външни граници и да заеме твърда позиция в подкрепа на върховенството на закона“.

Прочетете повече относно политиката спрямо мигрантите в Европа:

Допълнителна информация

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg