Новини

Гръцко-германско-британски консорциум печели наградата „Дафне Каруана Галиция“ за 2023 г. за разследването си на корабокрушението на „Адриана“ в Гърция, при което загинаха над 600 мигранти.

Съвместното разследване на гръцката разследваща медия Solomon в сътрудничество с Forensis, германският обществен радио- и телевизионен оператор SpgF/ARD и британският вестник The Guardian разкри как най-смъртоносното корабокрушение на мигранти в най-новата история се е случило в резултат на действия на гръцката брегова охрана. То също разкри несъответствия в официалните отчети на гръцките органи.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент, Пина Пичерно, заместник-председател, отговарящ за наградата, и Юлиан Хилшер, председател на Берлинския пресклуб и представител на 28-те членове на независимото жури от цяла Европа, участваха в церемонията по награждаването, проведена в залата за пресконференции на Европейския парламент „Дафне Каруана Галиция“ в Страсбург.

Председателят на ЕП, г-жа Мецола, заяви: "Днес, както всяка година, почитаме паметта на Дафне Каруана Галиция с награда, която въздействащо напомня за нейната борба за истината и справедливостта. Журналистите по целия свят продължават да стават мишени само за това, че си вършат работата, но отказват да бъдат заглушени. Парламентът стои до тях в тази дългогодишна битка за защита на свободата на печата и медийния плурализъм в Европа и извън нея”.

В периода 3 май - 31 юли 2023 г. над 700 журналисти от 27-те държави от ЕС изпратиха за участие свои разследвания. От тях бяха избрани дванадесет полуфиналисти.

Информация за спечелилото разследване

Разследването задълбочено проучва събитията около корабокрушението на риболовния траулер „Адриана“ на 14 юни тази година, на около 50 морски мили от град Пилос в югозападна Гърция, при което загинаха над 600 мигранти, напуснали Либия няколко дни по-рано.

То включва над 20 интервюта с оцелели и разглежда съдебните документи и информацията, представена от бреговата охрана. В заключенията подробно се посочва как са били пропуснати и пренебрегнати възможности за спасяване и оказване на помощ. От показанията на оцелелите става ясно, че опитите на гръцката брегова охрана да теглят траулера са причинили потъването. Бреговата охрана отрича да е теглила траулера.

Фаталната нощ бе възпроизведена от Forensis чрез симулация, и по-конкретно чрез триизмерен интерактивен модел на траулера, направен по данните от дневника на бреговата охрана и показанията на капитана на кораба на бреговата охрана. Използвани бяха и маршрути на полети, данни за морския трафик, сателитни изображения и видеоматериали, заснети от намиращи се наблизо плавателни съдове и други източници.

Екипите, които извършиха разследването, са следните:

За Solomon: Ставрос Маличудис, Илиана Папангели, Корина Петриди

За Forensis: Стефанос Левидис, Кристина Варвия, Йоргия Скартаду, Андреас Макас, Ебрахем Фаруки, Димитра Андрицу, Петер Полак, Еял Вайзман, Яспер Хумперт, Мириам Райнер, Салма Баракат, Зак Йоанидис, Елизабет Брайнър

За SpgF/ARD: Армин Хасим, Сюлейман Тадмори, Tимо Робен, Себастиан Хайделбергер

За The Guardian: Йоргос Кристидис, Кати Фалън, Лидия Емануилиду и Джулиан Буш

Информация за наградата

Наградата „Дафне Каруана Галиция“ бе създадена с решение на Бюрото на Европейския парламент през декември 2019 г. като израз на почит към малтийската разследваща журналистка и блогър в борбата срещу корупцията, убита при атака с кола бомба през 2017 г.

Наградата се присъжда ежегодно, в деня на годишнината от убийството на Дафне Каруана Галиция, за отлична журналистика, която популяризира и защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз, като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

Професионални журналисти и екипи от такива журналисти от всички националности могат да представят свои задълбочени материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в някоя от 27-те държави членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и подчертае значението на професионалната журналистика за гарантирането на свободата, равенството и възможностите.

Независимото жури се състои от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и от представител на Международната федерация на журналистите.

Наградата за отлична журналистика и средствата от 20,000 EUR показват силната подкрепа на Европейския парламент за разследващата журналистика и за свободата на медиите.

През октомври 2021 г. наградата „Дафне Каруана Галиция“ беше присъдена на журналистите, разследващи проекта „Пегас“ в координация с организацията „Забранени истории“.

През октомври 2022 г. наградата спечели документален филм относно руското влияние в Африка, копродукция на „Découpages“ и „Arte G.E.I.E.“

Коя е Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция бе малтийска журналистка, активистка в борбата с корупцията и блогър, която публикуваше подробни разследващи материали, свързани с корупцията, изпирането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с Досиетата от Панама. След тормоз и заплахи, тя бе убита в експлозия на кола бомба на 16 октомври 2017 г. Протестите срещу действията на властите във връзка с разследването на убийството ѝ в крайна сметка доведоха до оставката на министър-председателя Джоузеф Мускат. Критични към пропуските в разследването, през декември 2019 г. евродепутатите призоваха Европейската комисия да предприеме действия.

Спечелилата статия ще бъде достъпна скоро на всички официални езици на ЕС.

 

Траулерната лодка Адриана потъна край Пилос, Гърция през юни, убивайки над 600 мигранти © Galateia Iapaki

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg