Новини

Силното политическо напрежение и поляризация доведоха до забавяне на процеса на присъединяване на Черна гора към ЕС, казват евродепутатите в нов доклад.

Въпреки че приветстват дългогодишния ангажимент на Черна гора за интеграция в ЕС (която продължава да има висока степен на обществена подкрепа), евродепутатите заявяват, че неуспехът да се постигне консенсус по въпроси от национален интерес и липсата на междупартиен диалог са забавили напредъка по свързаните с ЕС реформи, и са довели Черна гора до дълбока политическа и институционална криза.

Докладът, приет с 529 гласа „за“, 51 „против“ и 53 „въздържал се“, подчертава спешната необходимост от политическа стабилност и значителен напредък в ключовите реформи, свързани с ЕС, по-специално изборните и съдебните реформи и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Евродепутатите отбелязват подобряването в предотвратяването на корупцията, приветстват положителните усилия, положени в областта на незаконната търговия, по-специално в контрабандата на цигари, и настоятелно призовават Черна гора да разработи всеобхватна стратегия за борба с трафика на хора и за защита на жертвите.

Кампании за дезинформация и икономическа зависимост

Евродепутатите приветстват продължаващото пълно привеждане на Черна гора в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, включително всички санкции, приети след агресивната война на Русия срещу Украйна. Докладът също така признава стратегическия съюз на Черна гора с ЕС и осъжда всички опити на властите в страната да поставят под въпрос членството ѝ в НАТО.

Членовете на ЕП са сериозно загрижени от злонамерената външна намеса, усилията за дестабилизиране, хибридните заплахи и кампаниите за дезинформация от страна на чуждестранни участници в Черна гора, по-специално произхождащите от Русия, Китай и Сърбия. Като се има предвид предишната задлъжнялост на Черна гора към Китай, членовете на ЕП призовават властите да намалят икономическата зависимост от Китай и призовават Черна гора да продължи да се възползва от Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани и инициативата на ЕС „Глобален портал“ с цел намиране на по-екологосъобразни и прозрачни алтернативи за финансиране на инфраструктурни проекти.

Евродепутатите изразяват загриженост относно дълбоката политическа поляризация в медийния пейзаж и липсата на независимост на обществения радио- и телевизионен оператор. Те също така призовават Черна гора да проведе дългоочакваното преброяване на населението и жилищния фонд, без политическа намеса, веднага щом приключи политическата безизходица в страната, така че този важен въпрос да не се използва като пореден претекст за засилване на поляризацията на обществото.

Цитат

Докладчикът Тонино Пицула, (С&Д, Хърватия), заяви: „Този доклад, последният за парламентарния мандат, хвърля светлина върху големите вътрешнополитически сътресения в Черна гора и поредната година на стагнация по пътя към членство в ЕС. Евродепутатите очакват сформирането на правителство, което ще насърчава напредъка по пътя към ЕС и ще подкрепя ясно и недвусмислено европейските политики и ценности в съответствие с очакванията на значително мнозинство от гражданите на страната“.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg