Новини

ЕП присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и Движението „Жени, живот, свобода“ в Иран.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата за 2023 г. в пленарната зала в Страсбург в четвъртък, след решение на Председателския съвет на Парламента (съставен от председателят на ЕП и лидерите на политическите групи).

Председателят Мецола заяви: „На 16 септември отбелязахме една година от убийството на Джина Махса Амини в Иран. Европейският парламент подкрепя с гордост смелите и предизвикателни хора, които продължават да се борят за равенство, достойнство и свобода в Иран. Ние заставаме до тези, които дори от затвора продължават да подкрепят „Жена, живот, свобода“. Избирайки ги за лауреати за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г., Парламентът почита тяхната борба и всички, които са изгубили живота си в името на свободата“.

На 13 септември 2022 г. Джина Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, е арестувана от полицията в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване. Тя умира в болница три дни по-късно, след физическо насилие по време на полицейското ѝ задържане.

Смъртта ѝ предизвиква масови протести в Иран, водени от жени. Под лозунга „Жена, живот, свобода“ те протестират срещу закона за носене на хиджаб и други дискриминационни мерки.

След бруталните репресии на иранския режим срещу протестиращите, Европейският парламент многократно осъжда тежкото положение с правата на човека в страната. През октомври 2022 г. евродепутатите призоваха за санкции срещу иранските лица, отговорни за смъртта на Джина Махса Амини и за репресиите на режима, и изразиха силната си подкрепа за мирното протестно движение в Иран. През януари 2023 г. евродепутатите призоваха за повече санкции срещу иранския режим и включването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция към списъка на ЕС на терористични организации.

Прочетете повече за останалите финалисти на наградата „Сахаров“ през 2023 г. тук.

Следващи стъпки

Церемонията по награждаването ще се състои на 13 декември 2023 г. в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Контекст

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, и включва парична наградата от 50 000 евро.

Миналата година Парламентът награди храбрия народ на Украйна, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europass



purple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg