Новини

Евродепутатите заявиха, че сръбското правителство провежда много опасна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори в резолюция, приета в четвъртък.

Текстът (приет с вдигане на ръка) осъжда възможно най-категорично „жестокото и вероломно терористично нападение срещу косовски полицейски служители на добре организирани сръбски паравоенни сили“ в село Банска на 24 септември 2023 г., и настоятелно призовава всички страни да положат усилия да деескалират положението в северната част на Косово.

Евродепутатите следят отблизо текущите разследвания на косовските органи и призовават Сърбия да сътрудничи изцяло и да подведе под съдебна отговорност виновниците за нападението, които понастоящем пребивават в Сърбия, включително да разгледа възможността за екстрадицията им в Косово.

Опасна политика на Сърбия по отношение на Косово и нейните западни партньори

Агресивното военно поведение, заедно с радикализираните политически послания в Сърбия и силните индикации за участието на сръбската държава в неотдавнашното политическо насилие в северната част на Косово, показва, че сръбското правителство следва много опасна и последователна политика по отношение на Косово и неговите западни партньори. Членовете на ЕП са загрижени във връзка с доказателствата, свързващи насилствени престъпни групи в северната част на Косово и в Сърбия със сръбската държава.

Ако разследването установи пряко участие на сръбската държава в атаките от 24 септември, Комисията трябва да замрази финансирането, предоставено на Сърбия по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ III, заявиха евродепутатите. Те също така призовават Съвета да приеме целенасочени ограничителни мерки, включително, но не само замразяване на активи и налагане на забрани за пътуване, срещу лица, които са дестабилизиращи фактори в северната част на Косово и лидери на големите мрежи на организираната престъпност.

Работа за мирно разрешаване на спорове чрез диалог

Парламентът призовава Сърбия и Косово да осъдят всички форми на насилие и провокации, като ги призовават да прекратят всякакви действия, които могат допълнително да увеличат напрежението, и да работят активно за мирно разрешаване на спорове чрез диалог с посредничеството на ЕС.

Според евродепутатите Комисията трябва да действа като честен посредник в процеса на нормализиране и да избягва каквато и да било политика на помирение спрямо Сърбия. Те настояват Съветът да отмени отрицателните мерки, които е предприел срещу Косово, и да възобнови контактите си на високо равнище с президента и правителството на Косово. Резолюцията призовава Комисията да изготви и представи до края на 2023 г. прозрачна и амбициозна пътна карта за пътя на Косово към интеграция

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg