Новини

Парламентът осъди ужасяващите терористични нападения на Хамас срещу Израел, като същевременно изрази сериозна загриженост във връзка с влошаващото се хуманитарното положение в Ивицата Газа.

В резолюцията, приета в четвъртък с 500 гласа „за“, 21 „против“ и 24 „въздържал се“, евродепутатите категорично осъждат бруталните нападения, заявяват подкрепата си за държавата Израел и нейния народ и подчертават „че терористичната организация Хамас трябва да бъде елиминирана“.

Те също така призовават за незабавното освобождаване на всички заложници, взети от Хамас, и признават правото на Израел на самоотбрана „залегнало в международното право и ограничено от него“. Всички действия на Израел трябва стриктно да спазват международното хуманитарно право, се посочва в текста.

Парламентът също така подчертава, че има опасност нападенията на Хамас и израелската реакция да доведат до цикъл на все-по голямо насилие в региона. Поради това членовете на ЕП призовават за „хуманитарна пауза“ на сраженията и подчертават, че нападенията срещу цивилни лица, включително служители на ООН, медицински работници и журналисти, както и срещу гражданска инфраструктура, са сериозно нарушение на международното право.

Евродепутатите изразяват своята дълбока скръб за загубата на стотици невинни човешки животи и ранените при неотдавнашния взрив в епископалната болница „Ал Ахли“ в Газа. Резолюцията призовава за независимо разследване съгласно международното право, което да установи дали е било умишлено нападение и военно престъпление и, ако е така, призовава извършителите да бъдат подведени под отговорност.

Парламентът е дълбоко обезпокоен от хуманитарното положение в ивицата Газа

Изразявайки сериозна загриженост във връзка с бързо влошаващото се хуманитарно положение в Ивицата Газа, Парламентът подчертава, че е важно да се прави разграничение между палестинския народ и законните му стремежи, от една страна, и терористичната организация Хамас, от друга страна. Евродепутатите призовават международната общност да продължии да увеличи предоставянето на хуманитарна помощ за цивилното население в тази зона. Те призовават Египет и Израел да си сътрудничат с международната общност за създаване на хуманитарни коридори към Ивицата Газа.

Разследване на ролята на страни като Иран, Катар и Русия в конфликта

Резолюцията категорично осъжда подкрепата на Иран за Хамас и други терористични групи в Ивицата Газа. Евродепутатите повтарят призива си за включване на целия Корпус на гвардейците на ислямската революция и ливанската Хизбула в списъка на ЕС на терористичните групи. Те настояват за щателно разследване на ролята на Иран, и държави като Катар и Русия, във финансирането и подкрепата на тероризма в региона.

Те също така осъждат нападенията с ракети от Ливан и Сирия срещу Израел и призовават за намаляване на напрежението в Източен Йерусалим и на Западния бряг.

Финансова помощ от ЕС за Палестина

Въпреки че изразяват силна подкрепа за увеличаване на хуманитарната помощ за Ивицата Газа, евродепутатите също така призовават Европейската комисия да започне щателен преглед на цялата финансова помощ на ЕС за Палестина и региона, за да се гарантира, че никакви средства от ЕС не финансират пряко или непряко терористични организации. Същевременно те подчертават, че бюджетът на ЕС трябва да продължи да предоставя подкрепа за изграждането на мир и стабилност в региона.

Парламентът твърдо подкрепя договореното решение за две държави

Подчертавайки необходимостта от незабавно възобновяване на мирния процес, резолюцията потвърждава непоколебимата си подкрепа за договорено двудържавно решение въз основа на границите от 1967 г. с две суверенни, демократични държави, които съществуват една до друга в условия на мир и гарантирана сигурност, като Йерусалим е столица и на двете държави.

Опасения за нарастващия антисемитизъм

Парламентът изразява загрижеността си от увеличаването на антисемитски изказвания, митинги и нападения, насочени срещу еврейското население от началото на терористичните нападения на Хамас. Той призовава Европейската комисия и държавите членки да предприемат всички подходящи мерки, за да гарантират безопасността на гражданите от еврейски произход.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg