Новини

ЕС иска да актуализира правилата си за дефектни продукти, за да ги приспособи към промените в технологиите и да защити по-добре потребителите.

Използвани електронни и битови продукти, дефектни или повредени.

Европейският парламент иска да улесни процедурата за доказване на щети, нанесени от дефектни продукти 

Съществуващата директива за отговорността за продукти е приета преди почти 40 години. Европейската комисия публикува предложение през септември 2022 г. за приспособяване на правилата към технологичния напредък.

Целта на промените е да се подобри функционирането на цифровата и кръговата икономика и да се помогне на тези потребители, които са закупили дефектни продукти, да получат по-справедливо обезщетение.

Обхват на новите правила за отговорност

Настъпващата цифровизация и преходът към по-устойчива икономика изискват значението на думата продукт да бъде разширено и да бъдат включени софтуерни актуализации, изкуствен интелект или цифрови услуги (като роботи, дронове или системи за интелигентен дом).

В същото време новите правила изключват от обхвата си софтуера с отворен код или безплатния софтуер, тъй като тези видове софтуер разчитат на подобрения от потребителите. Разработчиците не би трябвало да бъдат държани отговорни за щети, които всъщност могат да бъдат причинени от други потребители.

ЕС залага на развитието на кръгова икономика, в която продуктите трябва да бъдат по-издръжливи, да се използват многократно, да могат да се ремонтират и актуализират. Правилата за отговорност трябва да бъдат модернизирани за подобни бизнес модели на кръговата икономика.

Щети

Правилата към момента признават само нанесени физически щети като законна причина за искане на обезщетение. С измененията ще бъде възможно да се търси обезщетение и за психични щети, които изискват терапия или медицинско лечение.

За унищожаване или необратима повреда на данни (като изтриване на файлове от твърд диск) също ще може да бъде поискано обезщетение. Загубата на повредени данни обаче ще трябва да надвишава 1000 евро.

Отговорност

Според предложението на Комисията периодът, в който се носи отговорност за продуктите, трябва да бъде 20 години.

Парламентът иска да удължи периода на отговорност до 30 години в случаи, когато щетите са за по-дълъг период от време.

Съгласно изменените правила винаги трябва да има някой в ЕС, който да носи отговорност за щетите, причинени от дефектен продукт, дори ако продуктът е произведен извън ЕС. Това може да бъде както вносителят на продукта, така и представител на производителя. Ако няма отговорна компания, потребителите ще могат да бъдат обезщетявани чрез национални схеми.

По-лесна процедура за обезщетение

Парламентът цели да опрости процедурата за доказване, че дефектният продукт е причинил щета и че има основателна причина за това да се иска обезщетение.

Депутатите искат националните власти за защита на потребителите да предоставят достъпни и разбираеми напътствия и повече информация относно исковете за обезщетение.

Потребителите, които са претърпели вреди, ще могат да поискат от национален съд да нареди на производителите да разкрият доказателства, които могат да помогнат при искането им за обезщетение.

В настоящите правила минималната граница за искане на обезщетение на щети е 500 евро. Парламентът предлага да се отмени тази сума, така че потребителите да могат да търсят правата си за щети от всеки продукт.

Дефектни продукти

Парламентът смята, че даден продукт трябва да се счита за дефектен, когато е опасен за обикновения потребител.

Дефектите може да са свързани с дизайна на продукта, техническите характеристики и инструкции, неговата предвидима употреба, ефектите, които други продукти могат да имат върху дефектния продукт или способността му да учи непрекъснато.

Следващи стъпки

След като парламентарните комисии по правни въпроси и вътрешен пазар приеха съвместен доклад, Парламентът одобри позицията си относно въведените правила през октомври 2023 г.

Сега депутатите ще започнат преговори със страните от ЕС за окончателния вид на законодателството.

Прочетете как ЕС иска да засили защитата на потребителите.

Правила за отговорност за изкуствения интелект

ЕС също така работи върху правила отнасящи се за отговорността за изкуствения интелект, които биха допълнили измененията в директивата за отговорността за продуктите. Тези правила ще бъдат насочени към щетите, причинени от неправилно поведение на системите с изкуствен интелект (напр. нарушения на поверителността или щети, причинени от проблеми с безопасността).

Научете повече за това как ЕС иска да регулира използването на изкуствен интелект.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg