Новини

ЕП връчи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и иранското движение „Жена, живот, свобода“ по време на церемония на 12 декември.

Лауреатите бяха представени от Салех Никбахт, академик и адвокат на представляващ семейството на Джина Махса Амини, Афсун Наджафи и Мерседех Шахинкар, ирански защитници на правата на жените, които напуснаха Иран през 2023 г.

При откриването на церемонията по награждаването председателят Роберта Мецола заяви: „Тазгодишната награда „Сахаров" за свобода на мисълта, присъдена на Джина Маша Амини и движението „Жена, живот, свобода“, е почит към всички смели и борбени жени, мъже и млади хора в Иран, които въпреки че са подложени на все по-голям натиск, продължават да се борят за правата си и да настояват за промяна. Европейският парламент ви чува и ви подкрепя. Вие не сте сами.

На 13 септември 2022 г. Джина Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, е арестувана от полицията в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите ирански закони за забулване. Тя умира в болница три дни по-късно, след физическо насилие по време на полицейското ѝ задържане. Смъртта ѝ предизвиква масови протести, водени от жени, в цялата страна. Обединени под лозунга „Жена, живот, свобода“, жените протестират срещу закона за носене на хиджаб и други дискриминационни мерки.

На 8 декември 2023 г., на път за Франция, за да получат наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, родителите и братът на Джина Махса Амини бяха задържани на летището в Техеран от иранските власти и паспортите им бяха конфискувани. Понастоящем на тях е наложена забрана за пътуване. В събота Роберта Мецола призова "иранския режим да отмени решението си".

Семейството беше представлявано в Страсбург от адвоката им Салех Никбахт, който прочете послание от майката на Джина Махса Амини, Можган Ефтехари, по време на церемонията: "Скръбта на Джина е вечна за мен, а тя е безсмъртна за хората по целия свят. Твърдо вярвам, че нейното име, редом с това на Жана д'Арк, ще остане символ на свободата. От родното място на вечната Джина ви предавам моята и на семейството ми безкрайна благодарност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се страхува от провъзгласяването на свободата".

Гледайте запис от церемонията тук.

Контекст

След бруталното потушаване на протестите от иранските власти, Европейският парламент многократно е осъждал тежкото положение с правата на човека в страната. През октомври 2022 г. евродепутатите призоваха за санкции срещу иранските длъжностни лица, замесени в смъртта на Джина Махса Амини, както и репресиите на режима. През януари 2023 г. евродепутатите призоваха за повече санкции срещу режима в Иран, както и за включване на Ислямската революционна гвардия в списъка на ЕС на терористичните организации. През ноември 2023 г. Парламентът прие резолюция относно последните нападения срещу жени и защитници на правата на жените и произволното задържане на граждани на ЕС. ЕП призова за създаването на работна група на ЕС в подкрепа на лауреатите на наградата „Сахаров“ и носителите на Нобелова награда.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров.

Повече за останалите финалисти, номинирани за наградата „Сахаров“ през 2023 г., можете да прочетете тук.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg