Новини

• Приходите от пазара на стрийминг на музика в ЕС не се разпределят справедливо

• Призив за прозрачни алгоритми и системи за препоръчване

• Евродепутатите предлагат възможността за налагане на квоти за европейски музикални произведения

В сряда ЕП призова за правила на ЕС, които гарантират справедлив и устойчив сектор на стрийминг на музика, както и насърчават културното многообразие.

В резолюция, приета с 532 гласа „за“, 61 „против“ и 33 „въздържал се“, членовете на ЕП настояват за преодоляване на дисбаланса в разпределението на приходите на пазара за стрийминг на музика, който понастоящем оставя мнозинството от авторите и изпълнителите с много ниска компенсация. Те настояват за нова правна рамка на ЕС за сектора, за който понастоящем не се прилагат правила на Европейския съюз, въпреки че стрийминг услугите са основният начин, чрез който хората имат достъп до музика.

Справедливо заплащане за авторите

Прилаганите понастоящем „предцифрови ставки на лицензионни възнаграждения“ трябва да бъдат преразгледани, казват евродепутатите, осъждайки схемите за заплащане, които принуждават авторите да приемат по-ниски или никакви приходи в замяна на по-голяма видимост.

Видимост на европейските произведения

Необходими са действия на ЕС, за да се гарантира видимостта и достъпността на европейските музикални произведения, като се има предвид „огромното количество“ съдържание, което непрекъснато нараства в платформите за стрийминг, се казва в текста. Членовете на ЕП предлагат да се обмисли възможността за налагане на конкретни мерки, като например квоти за европейски музикални произведения.

Прозрачност на инструментите с ИИ

Бъдещият законопроект на ЕС следва да задължи платформите да гарантират прозрачност на алгоритмите и системите за препоръчване, с оглед предотвратяване на нелоялни практики и измами, като например манипулиране на стрийминг цифри, за да се намалят приходите на творците.

Евродепутатите предлагат създаването на ясен и видим етикет за информиране на обществеността, когато дадена песен есъздадена с помощта на изкуствен интелект и настояват за справяне с разпространението надълбинните фалшификати(deepfakes) в платформите за стрийминг (които използват идентичността, гласа и приликите на авторите без тяхно съгласие).

Правилата следва също така да задължават платформите за стрийминг да идентифицират носителите на права чрез правилно разпределяне на метаданни, за да направят техните произведения по-видими, добавят те.

Подкрепа за музикалното многообразие

Членовете на ЕП посочват проучвания, според които приходите от стрийминг пазара отиват предимно за големи музикални издатели и за няколко най-популярни артисти, докато по-малко популярните стилове и по-рядко срещаните езици се стриймват по-рядко. Законодателството на ЕС следва да включва показатели за многообразие, които биха позволили оценка на разнообразието на жанрове, езици и независими автори. Европейската промишлена стратегия за музиката следва също да насърчава многообразието на европейския музикален сектор, като стимулира по-малките участници.

Цитат

Докладчикът Ибан Гарсия Дел Бланко (С&Д, Испания) заяви: „Парламентът изразява загрижеността на европейските творци, които са в основата на музикалния стрийминг пазар. Културното многообразие и гарантирането, че авторите получават признание и справедливо заплащане, винаги са били наш приоритет. Ето защо призоваваме за правила на ЕС, които да гарантират, че алгоритмите и инструментите за препоръки, използвани от услугите за стрийминг на музика, са прозрачни и които поставят европейските автори на първо място.“

Вижте записа на пресконференцията преди гласуването тук.

Контекст

Цифровите музикални платформи и услугите за споделяне на музика понастоящем осигуряват достъп до 100 милиона песни безплатно или срещу сравнително ниска месечна абонаментна такса. Стриймингът представлява 67 % от глобалните приходи на музикалния сектор, с годишни приходи от 22,6 млрд. долара.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg