Новини

• Парламентът иска незабавно освобождаване на всички заложници и разбиването на терористичната организация Хамас

• Евродепутатите отново заявяват правото на Израел да се защитава, но осъждат непропорционалния му военен отговор в Газа

• Взимането на заложници и умишлените нападения срещу цивилни са сериозни нарушения на международното право

• Необходимост от бърз и безпрепятствен хуманитарен достъп до цялата ивица Газа

Евродепутатите призоваха всички заложници да бъдат незабавно и безусловно освободени и терористичната организация Хамас да бъде неутрализирана.

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите изразяват своята дълбоката скръб за невинните жертви от двете страни на конфликта. Те призовават за трайно прекратяване на огъня и възобновяване на усилията за намиране на политическо решение, при условие че всички заложници бъдат незабавно и безусловно освободени, и терористичната организация Хамас бъде разбита. Въпреки че осъждат най-категорично ужасяващата терористична атака, извършена от Хамас срещу Израел, те също осъждат непропорционалния военен отговор на Израел, който причини безпрецедентен брой смъртни случаи сред цивилното население.

Израел има право да се защитава в рамките на международното право, подчертават евродепутатите, което означава, че всички страни в конфликта трябва непрекъснато да правят разграничение между бойци и цивилни граждани, и че нападенията трябва да бъдат насочени единствено срещу военни цели, а цивилното население и гражданската инфраструктура не трябва да бъдат обект на нападение.

Спешна нужда от пълен достъп до ивицата Газа

Изразявайки дълбока загриженост във връзка с тежкото и бързо влошаващо се хуманитарно положение в Ивицата Газа, членовете на ЕП подчертават неотложната необходимост от пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до и през цялата Ивица Газа и изискват незабавно възстановяване на критичната инфраструктура.

Връщане към решениетео за две държави

Резолюцията призовава за европейска инициатива за връщане към решението, основано на съществуването на две държави и подчертава абсолютната необходимост от незабавно възобновяване на мирния процес. Тя приветства инициативата "Ден на мира в Близкия изток", предприета от Европейския съюз и Арабската лига непосредствено преди нападенията.

Евродепутатите също изразяват пълната си подкрепа за Арабската инициатива за мир от 2002 г., която предлага пълно нормализиране на отношенията между Държавата Израел и всички арабски държави в замяна на пълното изтегляне на Израел от всички палестински и арабски територии, окупирани от 1967 г. насам, и настояват за пълноценно включване на Палестинската власт в този процес.

Прекратяване на окупацията на палестинските територии

Евродепутатите призовават за прекратяване на окупацията на палестинските територии и подчертават, че израелските селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, са незаконни съгласно международното право. Те решително осъждат увеличаването на насилието от страна на екстремистки заселници, извършвано срещу палестинците, и призовават за налагане на ограничителни мерки от страна на ЕС на екстремистки заселници, които нарушават правата на човека и международното право.

Извършителите на терористични актове и нарушения на международното право трябва да бъдат подведени под отговорност

Резолюцията подчертава силната подкрепа на ЕС за работата на Международния наказателен съд и Международния съд на ООН и призовава лицата, отговорни за терористичните актове и за нарушенията на международното право, да бъдат подведени под отговорност. Вземането на заложници и умишлените нападения срещу цивилни лица, както и насилствено преместване на население, са сериозни нарушения на международното право, предупреждават членовете на ЕП.

Текстът беше приет с 312 гласа „за“, 131 „против“ и 72 „въздържал се“.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg