Новини

Европейският съюз осигурява колективен отговор на съществуващите заплахи от чуждестранно манипулиране на информация и вмешателство, включително дезинформация, във връзка изборите за Европейски парламент. 

Въз основа на ясен мандат от политическото ръководство, от години институциите на ЕС се борят с това предизвикателство. Тези усилия се осъществяват в тясно сътрудничество и координация между институциите и с участието на широк кръг заинтересовани страни –  държавите членки, медиите, проверителите на факти и гражданското общество – с цел споделяне на идеи, обмяна на опит и добри практики и координиране на ответните действия.

ЕС е лидер в световен мащаб в справянето със заплахите, свързани с чуждестранното манипулиране на информация и вмешателство и работи също с партньори извън ЕС чрез форуми като Механизма за бързо реагиране на Г-7. За да повиши устойчивостта на опитите за външна намеса, ЕС разработи инструментариум за противодействие –  инструменти, вариращи от ситуационна осведоменост и изграждане на устойчивост до законодателство и дипломатически лостове. Всички усилия се полагат при пълно зачитане на основните европейски ценности като свободата на изразяване и свободата на мнение.

Отговорът на дезинформацията включва:

 • Разработване на политики за укрепване на демокрациите, което затруднява злоупотребата с онлайн платформи и защита на журналистите и медийния плурализъм;
 • Повишаване на осведомеността за дезинформацията и противодействието й;
 • Изграждане на обществена устойчивост срещу дезинформацията чрез медийна грамотност и проверка на фактите;
 • Сътрудничество с други институции, национални органи и трети страни.

Институциите на ЕС насърчават няколко дейности, включително кампании за повишаване на осведомеността и инициативи за медийна грамотност, за повишаване на обществената устойчивост срещу дезинформацията и манипулирането на информация. Примерите включват:

 • Официалния уебсайт за европейските избори с раздел „Свободни и честни избори“;
 • Поредица от видеоматериали от Европейския парламент на 24 официални езика на ЕС, в които се предоставя информация за техниките, използвани от разпространителите на дезинформация за заблуждаване на хората;
 • Брошура на Европейския парламент с 10 съвета за борба с дезинформацията;
 • Инструменти за учителите от Европейската комисия относно начините за откриване и борба с дезинформацията;
 • Съвместна кампания на Комисията и на Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги с видеоклип за повишаване на осведомеността преди изборите;
 • Поредица от статии и информация в специализирания портал EUvsDisinfo на Европейската служба за външна дейност, който поддържа и езикова версия на български език.

Допълнителна информация ще намерите в подробния обзор, поместен в секцията „ЕС срещу дезинформацията“ на сайта на Представителството на ЕК в България.


ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

 • 1
 • 2
 • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg