Покани
Вложените в България средства от Европейския съюз трябва да стимулират реформите. С проф. Хюбнер сме единодушни, че средствата от Европейския съюз не са универсалната панацея, която би решила абсолютно всички проблеми на страните-членки. Те са детонаторът, който трябва да взриви основния заряд, потенциалът, който България има. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев днес в Министерски съвет по време на кръгла маса „Споделяне на опита в усвояването на европейските фондове: перспективи пред България и Полша". Основен гост лектор на форума бе полският евродепутат Данута Хюбнер, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП и бивш еврокомисар. „Чрез средствата от структурните фондове се намалява различието между България и останалите страни-членки. Те ще подпомогнат преобразяването на нашата страна. Но това няма да се случи, ако само ремонтираме пътната инфраструктура. Не би било достатъчно да подобрим и железопътната инфраструктура, да инвестираме сериозни средства в частния бизнес, да направим повече за българската образователна система. За да имаме завършен ефект, ние трябва да възприемем средствата от Европейския съюз и целия процес като един силен стимул за реформи в страната", подчерта Томислав Дончев. „Ние всички знаем, че днес Европа е изправена пред големи предизвикателства. Едното от тях е растежът. Ние се нуждаем от растеж в Евросъюза, но смятам, че България се нуждае повече от растеж. Вие трябва по-бързо да постигнете икономически растеж, защото трябва да достигнете силните страни в Евросъюза.", заяви Данута Хюбнер по време на срещата. Тя отбеляза, че България има двете основни опции за финансиране на икономическия си растеж в следващите години. Едната е да продължи да бъде атрактивна за чуждестранни инвеститори. Другата опция, която дава възможност за интелигентен растеж, особено в рамките на Евросъюза, е ползването на евросредства, подчерта полският евродепутат. В кръглата маса за споделяне на полския опит участваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, български евродепутати, дипломати и представители на местната власт. Тук можете да се запознаете с презентацията на министър Дончев на български  и английски  език.  
виж цялата статия

anketa

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news