Покани
Меморандумите за безвъзмездно предоставяне на средствата ще се подпишат утре в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов Утре, 17 юни 2011 г., в 9.00 ч. министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и посланикът на Норвегия в България г-жа Тове Скарстейн ще подпишат "Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г. между Република България и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия" и "Меморандум за разбирателство относно изпълнението на Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 г. между Република България и Кралство Норвегия". Официалната церемония ще се състои в Гранитна зала на Министерски съвет в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов. По Норвежкия финансов механизъм на страната ни ще бъдат предоставени 48 млн. евро. Договорената сума за България по Финансовия механизъм за Европейското икономическо пространство е 78,6 млн. евро. В рамките на двете програми ще се подкрепят проекти в областите здравеопазване, образование, консервация и възобновяване на културното и природно наследство, иновации за зелена индустрия, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, взаимодействие в рамките на Шенген и противодействие на трансграничната и организирана престъпност и др. С подписването на меморандумите се регламентира управлението на двете програми, финансирани от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, през втория програмен период от изпълнението им. България демонстрира много добро управление на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество през първия програмен период с обща стойност на финансирането 41,5 милиона евро. Резултат от изпълнените проекти са първия Музей на съвременното изкуство в България, Дигиталния център в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", археологическите разкопки на манастир Св. Йоан Предтеча на остров Св. Иван край Созопол, соларен парк с капацитет 1 MW, учебна био ферма за деца „Слънчева градина", туристически и информационни центрове, проекти за енергийна ефективност в над 25 населени места и др. Успешно реализираните проекти дадоха увереност на европейските ни партньори, че страната ни има организационния и експертен капацитет да управлява предоставените от тях средства и през втория програмен период България получава трикратно по-голям размер на безвъзмездната финансова помощ по двете програми.
виж цялата статия

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
kristalina

button_ep_bg

eesc
button_treaty_of_lisbon_bg
politiki
fondovete
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_debateeurope

button_ecc
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en

Европейска година за развитие

justice
button_climate-action_bg

banner-lifelong-blog
button_eutube
logo_CoR_bg

 90355169 233826561090752 4566392577518993408 n

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

140610-biodiversity
kids-corner_bg

safeonline

 

eu-civic-news