Забавно за ЕС

Забавно за ЕС

th_1_EU_flagЕвропейският съюз може да бъде и забавен! Тук ви предлагаме няколко интерактивни игри, подходящи не само за най-малките, но и за пораснали деца. Научете повече за ЕС като се забавлявате!

th_euroДнес, 21 декември 2011г., еврокомисарят Вивиан Рединг дава официално старт на интернет страницата "Детски кът" http://europa.eu/kids-corner/ Тя е достъпна вече и на български, като на нея има и линк с информация за учители и родители.

Научи за политическата уредба на държавата - нова образователна игра на български език

image001Нова игра: "PET looking for new stars" (ES/EN) , която показва реалността на Европейския съюз в ежедневни ситуации www.pet-andujar.org

Вижте трейлъра за играта http://www.youtube.com/watch?v=c81C2g8EwY4

 

euflagЕвропейският парламент забрани използването на обръщенията "господин" и "госпожа" в официални документи, тъй като с тях се нарушавала равнопоставеността на двата пола. Брюксел приел и директива за "неутрален език", която има задължителна сила в деловодството на всички страни в ЕС. С това използването на съответствията на тези обръщения на европейските езици вече е административно нарушение. Вместо тях при устно или писмено обръщение ще се ползват името и фамилията на лицата, се казва в директивата.

Наред с това се забранява използването в документи на редица думи, назоваващи професия или вид занятие, като "спортсмен" и "политик", например, които ще бъдат заменени с "атлет" и "политически лидер". Според евродепутатите тази мярка ще гарантира на официалните документи пълна "политическа коректност".

th_know_europeДобре ли познаваш съседите си? С тази игра може да проверите познанията си за Европа. Има версия на български език.

http://www.elargquiz.eu/

th_europago.gifДевет игри, с които можете да научите повече за европейските държави, ЕС и еврото. Интерактивните игри ще подложат на тест вашите познания

http://europa.eu/europago/

th_euroПрисъединете се към групата на еврото...за да изживеете едно невероятно приключение, като се гмуркате за скрити съкровища, сглобявате детайлите на пъзели или тествате знанията си по пътя. Но внимавайте: всички членове на групата трябва да спечелят точки за пътуването си. Така че учете бързо, работете здраво и Вашият резултат ще се увеличи!

http://ec.europa.eu/economy_finance/.../index_bg.htm

th_icarКолко умна е вашата кола? Инициативата "Интелигентна кола" на Европейската комисия има за цел да ускори разработката, внедряването и използването на интелигентни, интегрирани системи за безопасност, които използват информация и комуникационни технологии в интелигентни решения, за да се повиши пътната безопасност и се намали броя на произшествията по европейските пътища. Тук можеш да провериш колко добър шофьор си и колко интелигентна е твоята кола.

http://ec.europa.eu/information_society/.../icarapplication.htm

th_HonolokoИгра на Европейската агенция за околната среда. Играта е под формата на викторина. Целта й е да се повиши информираността на децата и да се насърчи промяната в поведението им по отношение на околната среда.

http://honoloko.eea.europa.eu/Honoloko.html

Игри, с които може да опознаете политиката на ЕС в областта на околната среда в четирите й направления: въздух, вода, природа и отпадъци.

http://ec.europa.eu/environment/youth/fun_and_games_en.html

th_JSplanet_en
Jiffy Saves The Planet

 

 

th_ecoquizz_en

Jiffy's Eco-Quizz

th_mapa_4_1_Игри на сайта на чешкото председателство

http://www.eu2009.cz/quiz/kviz_en.htm

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

mir-large

movebg

ecrc

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg