Новини
  • Пазарът на електроенергия в ЕС ще бъде по-достъпен и благоприятен за потребителите

  • „Договорите за разлика“ ще насърчават енергийните инвестиции

  • Уязвимите клиенти ще бъдат защитени от прекъсване на електроснабдяването им

  • ЕС ще има правомощия да обяви регионална или общоевропейска криза на цените на електроенергията

Реформата, приета в четвъртък, ще направи пазара на електроенергия в ЕС по-стабилен, достъпен и устойчив.

Мерките, съставени от регламент и директива, вече договорени със Съвета, бяха приети с 433 гласа „за“, 140 „против“ и 15 „въздържал се“ и 473 гласа „за“, 80 „против“ и 27 „въздържал се“.

Законодателството ще защити потребителите от нестабилни цени. Членовете на ЕП гарантират, че потребителите ще имат право на достъп до договори с фиксирани цени или договори с динамични цени и ще получат важна информация за условията, които са избрали. Доставчиците няма да имат право едностранно да променят условията на договора.

Евродепутатите също така гарантират, че страните от ЕС могат да забранят на доставчиците да прекъсват доставките на електроенергия за уязвимите клиенти, включително по време на спорове между доставчици и клиенти.

Договори за разлика

Законодателството предвижда т.нар. „договори за разлика“ или еквивалентни схеми със същите ефекти, за да се насърчат инвестициите в енергия. В „договори за разлика“ публичният орган компенсира производителя на енергия, ако пазарните цени падат твърде рязко, но събира плащания от него, ако цените са твърде високи. Използването на „договори за разлика“ ще бъде разрешено във всички инвестиции в ново производство на електроенергия, независимо дали от възобновяеми източници или от ядрена енергия.

 

Криза в цените на електроенергията

В текста се определя механизъм за обявяване на криза в цените на електроенергията. В ситуация на много високи цени и при определени условия ЕС може да обяви регионална или общоевропейска криза с цените на електроенергията, което ще позволи на държавите членки да предприемат временни мерки за определяне на цените на електроенергията за МСП и енергоемките промишлени потребители.

 

Цитат

"Тази реформа поставя гражданите на преден план при разработването на пазара на електроенергия. Текстът включва мерки за защита на гражданите, особено на най-уязвимите, и за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници. Парламентът направи крачка напред в демократизирането на енергетиката, създавайки дизайн на пазара, който отговаря на неуспехите, разкрити от енергийната криза. Всички потребители, включително микро-, малките и средните предприятия, ще имат достъп до дългосрочни, достъпни и стабилни цени.", заяви докладчикът Николас Гонсалес Касарес (С&Д, Испания).

Следващи стъпки

След одобрението на Парламента Съветът трябва също така официално да приеме законодателството, за да стане закон.

 

Контекст
Цените на енергията нарастват от средата на 2021 г., първоначално в контекста на икономическото възстановяване след COVID-19. Цените на енергията обаче нараснаха рязко поради проблеми с доставките на газ след войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. Високите цени на газа оказаха незабавен ефект върху цените на електроенергията, тъй като те са свързани помежду си в рамките на системата за подреждане по пределни разходи, където най-скъпият (обикновено на основата на изкопаеми горива) енергиен източник определя общата цена на електроенергията.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

vote2024

 

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

 

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg