Дейности

България се ваксинира – информирай се, ваксинирай се, прегърни живота!

300x250px-banner-Grandpa

Календар

Вижте по година Вижте по месец Търси Към месец

Репортаж от еко-лагер „Паниците"

 

Очаквайте покана за еко-изложба от лагера /фотоси и еко-пана/ и представяне на видеофилм!

 

От 4 до 11 юли се състоя еко-лагер „Паниците" 2011, който е част от образователния календар на Община Казанлък и поредното мероприятие от дейностите на Европейски информационен център „Европа директно" - общински офис Казанлък за 2011 г.

Събитието беше подготвено от „Европа директно" в широко партньорство с няколко младежки организации в гр. Казанлък: Младежки център за развитие „Взаимопомощ", Национална скаутска организация, регион Казанлък, Български младежки червен кръст, секция „Милосърдие" - Казанлък.

За целта беше разработена лагерна програма, в която всяка от организациите да представи своите цели, приоритети и дейности на територията на община Казанлък, както и занимателни дейности, свързани с тематиката на лагера. Основните теми в лагерната програма бяха:доброволчеството на национално и европейско ниво като начин за изява и формиране на активна гражданска позиция; втората тема беше свързана с екологията и опазване на околната среда и дейности в тази насока.

В еко-лагера участваха 36 ученици и младежи, като част от тях бяха наградени за участието си в конкурса на Европа директно „Моята доброволческа история", а друга част за активното си участие в дейности и доброволчески акции на общинския офис.

Вижте снимки от лагера в страницата ни във Фейсбук.

Лагерната програма включваше образователни и интерактивни занимания всеки ден от 10 - 12 ч. , 16 - 18 ч. и тематични вечери за всички участници.

През първия ден следваше настаняването в стаите /къде по 4, къде по 6 и 8 души/, запознаването със заобикалящата среда - обширна зелена поляна с кон, река и гора и много цветя. В часовете за хранене ни призоваваха с оригинален лагерен гонг: тиган и черпак, който се чуваше ясно и надалеч.

Скаутите, които бяха дошли с по-голямата част от „лагер-базата си" се постараха в следобедните часове да ни занимават с разнообразни игри, като разпънаха въжета и ленти между дърветата и поканиха желаещите за ходене по въже, скачане на еластична лента, люлка на въже, лифт. . . . . .

След което Мария и Раминта от „Взаимопомощ" предложиха няколко игри за запознаване на участниците и разчупване на напрежението, записахме на дъската своите очаквания от лагера.

В това време скаутската група с участието на доброволци-ентусиасти събираха дърва за вечерния лагерен огън, който беше запален след стъмване и около който прекарахме вечерта до 23 ч. - вечерния час за прибиране по стаите.

В допълнение: Спалните бяха именувани от обитателите им за по-лесно разпознаване:

- стая на вълчетата: Раминта, Катя, Жанет, Даяна, Магдалена

- стая на вампирите: Ева, Теди, Габи, Яница, Гери

- стая на ченгетата: Димитър, Марин, Виктор, Михаил

- стая на БМЧК: Мария, Евелина, Цветелина,Златина, Мартина

- стая на скаутите: Радо, Данчо, Тошко, Марин

Втория ден от еко-лагера беше посветен на Европейска година на доброволчеството 2011, през койтомладежите бяха запознати с темата: Що е доброволчество? Кои организации в региона се занимават с прояви на доброволчество и тяхната работа и опит в тази сфера.

Участниците се включиха в игра, която се играе по двойки,единият е с вързани очи. Участниците обикалят по двойки, а ментор ги води. В първия случай единият не може да говори, а после може, участниците си сменят местата.

През този ден бяха удостоени с грамоти участниците в конкурса"Моята доброволческа история", които участваха с есе, описвайки своите лични истории за доброволчеството и получиха в награда безплатно участие в лагера: Теди, Ева,Гери,Ники, Катя,Жанет.

В техните есета се разказваше за добри дела: помощ на възрастна жена, посещение на болници и заведения за деца с недъзи, които имат нужда от чисто човешко присъствие и компания, засаждане на дръвчета и грижа за тях, участие в благотворителна акция.

Според програмата за деня проведохме и действителна доброволческа еко-акция - почистване на района от отпадъци. Радо е открил голямо находище от отпадъци в гората в близост до самия лагер. Обявяваме почистване на сметището и каним всички желаещи да се включат. В общински лагер „Паниците" освен нашите 36 младежи, имаше и 2 класа от ОУ „Св. Климент Охридски" с ръководител г-жа Гитова. Част от децата се присъединиха доброволно и всички се въоръжихме с торби и ръкавици. В крайна сметка събрахме огромно количество боклук, над 40 чувала, които не се побираха в контейнерите, а се наложи на следния ден да пристигне камион от общинската служба по сметосъбиране, за да прибере грозните отпадъци.

След тази акция всички участници са убедени колко неразумно и безотговорно е изхвърлянето на отпадъци сред природата. Видяхме,че отпадъците от найлон и изкуствени материали са практически неразградими и живеят в природата по-дълго отколкото 1 човек живее на този свят.

През този ден обявихме и нова инициатива: разделените в екипи лагерници получиха задача да съберат разнообразни еко-материали /треви, листа,клонки,шишарки. . /, от които до края на седмицата да изработят еко-пана или рисунки. Резултатът от тяхното творчество беше показано в изложба в последния лагерен ден и най-добрите екипи наградени с материални награди.

Третият лагерен ден започна със събуждане от „Шефа" в 7. 30ч. Отговорен за събуждането беше Георги Даскалов, който всяка сутрин жизнерадостно и настоятелно почукваше на всяка врата и призоваваше сънчовците да побързат.

Този ден бе посветен на Центъра „Взаимопомощ", представен от Мария Славова и 2 европейски доброволки - Раминта от Литва и Ферхан от Турция.

Мария презентира дейностите на младежкия център в Казанлък, както и последния им спечелен проект „Еко-бъдеще", благодарение на който беше финансирано участието в лагерая на 10 представители на младежки еко-организации от различни общини в област Стара Загора.

Заниманията предиобяд продължиха с интересни практически еко-занимания- демонстрации на техники за рециклиране на хартия и компостиране на отпадъчни продукти. Показаха най-простия начин за рециклиране даже и в домашни условия, за който е необходимо само стара хартия и вода. Новополучения хартиен продукт може да се използва за изработката на нови и много ефектни картички, за хартия за рисуване и апликиране и за много други неща, стига да попадне в ръцете на човек с творческо мислене.

За да демонстрират процеса на компостипране, девойките бяха донесли дървен компостер и . . . . представете си . . . . живи червени калифорнийски червеи!!!

Разбрахме,че червеят е основният двигател на процеса на разлагане на органичните вещества до тор. Направихме и наш, лагерен компостер в двора на лагера, където изхвърляхме отпадъци от храна и други биоразградими вещества, които забъркахме с 50 % вода и бъркахме всеки ден. Завещахме го на следващите смени в лагера, защото поне 6 седмици са необходими за получаването на органична тор.

Имаше няколко екипни игри: с въже - два екипа се състезаваха как да преминат през въжето без да го докосват ,но и без да се пускат един друг. С листове и пирани, които дебнат, за да ти вземат листа, ако не си го настъпил. Игра с усмивки - кой ще издържи на интервенция от думи и действия без да се засмее.

В следобедните занимания разбрахме как се грижат за екологията в Литва и Турция. Отново много интерактивни игри,за да стане по-забавна иначе сложната материя, за да може да се възприеме и от най-малките и да остане задълго в съзнанието.

В началото един доброволец трябваше да показва с жестове и мимики определени действия, свързани с опазване на околната среда, а другите да познаят какво прави.

Следваше игра за това колко добре познаваме екологията на България, в която бяха раздадени много награди и завършихме с най-забавното: два екипа трябваше да разиграят определена тема, свързана с екологията и да я разиграят пред публиката във вид на сценка.

Имаше 2 добороволни екипа, които ни представиха как безотговорна организация замърсява околната среда и как в крайна сметка си е понесла последствията за тези противозаконни действия и какво правим ние самите в нашето ежедневие, за да пестим водата, електроенергията, как пазим околната среда от замърсявания.

Вечерта беше посветена на Литва и Турция. Европейските доброволки представиха видео за страните си, разказаха интересни неща за своите родни градове и даже ни научиха да играем техните национални танци. Разучихме няколко от най-употребяваните изрази на съответните езици-литовски и турски.

Завършихме край лагерния огън с песни и смях. . . .

Четвъртият ден започна с предсавяне дейността на БМЧК. Мария Йонкова е координатор на дейността на организацията в Казанлък и е активен член от 4 години. Освен нея в лагера има и други представители на организацията - Златина,Ивка и Цвети.

Мария ни разказа за дейността на секция"Милосърдие" и някои от доброволческите акциите,които са провели. Предложи ни няколко интерактивни игри, научени по време на многобройните обучения, на които са присъствали като младежки представители на Червения кръст.

В една от игрите, използвайки плюшено мече, всеки лагерник разказа интересни неща за себе си. Вече се познавахме добре и беше интересно да научим какви са любимите занимания на младежите през свободното време или в училище и участието им в младежки организации.

Следобеда тръгнахме на дълга разходка до гр. Калофер, който е отдалечен от лагера на 6 км. В района на лагера обхват имаше само на един мобилен оператор, а приближавайки града вече имахме връзка и с другите оператори и младежите използваха случая да се обадят на близки и познати. В Калофер имахме свободно време, което всеки прекара според предпочшитанията си. Разбира се не пропуснахме да посетим къщата - музей на Христо Ботев и големия паметник в самия център на градчето.

Петият лагерен ден предиобяд Мария ни занимава с енергийни игри за загрявка, след което на поляната на лагера Раминта направи работно ателие, в което учи младежите как да направим полезни неща:портмонета, чанти от отпадъчни продукти, като например използвана кутия от натурален сок или прясно мляко.

Имаше и игра на думи: Раминта и Ферхан написаха на дъската по 10 думи на своите езици и ни учиха как да ги произнасяме.

Следобяда предоставихме на скаутите и Радо ни презентира историята на скаутското движение, дейността на скаутите в нашия регион, начинът на записване в организацията. Оказа се,че в лагера има много привърженици и последователи на скаутското движение, както момчета така и момичета.

Скаут екипа: Радо-Данчо ни поканиха навън за интересна демонстрация: опъване на палатка. . . . само за 24 сек. !!!нали разбрахте ,че скаутите дойдоха на еко-лагер с цялото си походно снаряжение /въжета,палатки, лекарства за спешни случаи, кибрит и подпалки в мокро време, канче за чай и спиртник, резервни дрехи за студено време...... за цяла рота лагерници. След професионалната демонстрация, поканиха и доброволци, за да ги научат как сами да разгънат и опънат палатката си ако са тръгнали в гората и искат да се подслонят или да починат. Не само интересно, но и полезно...........

Вечерта беше посветена на късите еко-филми. Гледахме образователни филмчета за това как да пазим околната среда, за да има растения и животни и след нас........

А по-късно дойде дългоочакваната Вечер на талантите. По идея на Стаята на вълчетата още в началото на седмицата се поде инициативата"Лагерът търси таланти!". Най-ентусиазираните организатори на вечерта бяха Георги и Мария Йонкова под опитното ръководство но г-жа Гитова. Те поканиха всички желаещи на няколоко репетиции и им помагаха да преодолеят сценичната треска. А в интерес на истината имаше много желаещи да се изявят, кой с песен, кой със стих .... или танц.... или еквилибристика....

Освен участниците от еко-лагера се включиха и децата от с. Крън. Сред тях се роди и еко-стихотворение, посветена на лагера, написано от близначката Сюзън Гератлиева:

Снощи гледах си „Комиците" ,

А днес съм вече на Паниците,

Реших го някак на шега,

И ето виж ме тук сега!

 

Детски смях в ушите ми долита,

„истина ли е това?" ме пита,

Чудна глъчка, игри и врява, навсякъде из лагера настава!

Природата със сили ни дарява,

Слънце походите направлява,

Че духа и здравето каляват те,

Превръщат в скаут и теб дете!

Шести ден, време за дългоочаквания поход в калоферския Балкан!Водачите разбира се са нашите главни скаути,които като опитни водачи предварително избраха за групата подходящия маршрут и го проходиха, за да са сигурни,че няма да има изненади.

Раздадохме сухите пакети на лагерниците, документирахме с обща снимка пред лагера и потеглихме на поход. Времето беше много горещо, пътят доста стръмен, но за сметка на това кратък и . . . . . . . . . . . . . . . стигаме до широка поляна, предвидена за почивка и забавления.

Скаутите се бяха погрижили отново да ни създадат малко занимания по време на почивката, имаме вече известен опит в разпъването на палатки и това вече не ни затруднява толкова, след като сме тренирали.

Завръщането по обратния път определено е по-приятно от стръмния път нагоре. Следобедът е време за почивка за някои, а за някои пък време за подготовка на предстоящата тематична вечер - посветена на любима музика и най-атрактивно представяне на парчетата разбира се от. . . . най-добрия лагерен DJ.

Чаровните Мария и Георги се погрижиха за цялостана организация на вечерта и подбор на музиката и участниците, а Европа директно осигури наградите за най-добрите DJ: Петър, Гери, Цвети, Динко, Радо, Тошко.

Вечер с много и разнообразна музика и танци, като накрая завършваме с традиционна българска народна музика и българси хора.

 

И. . . дойде последният седми ден,бързо дойде краят не мислите ли?

Това бе Денят на Европа директно, координаторът на общинския офис в Казанлък презентира дейността и принципите на работа на европейската и национална европейска информационна мрежа. А предсавителят на младежкия тим представи презентацията си за доброволчеството в България и създаването на Европейски добороволчески корпус, с която спечели националния конкурс в София,заедно с още двама казанлъшки студенти.

Всички участници в доброволческия еко-лагер получиха сертификати, а най-активните доброволци и награди за цялостния си принос в организацията и провеждането на еко-лагера: Мария Славова, Раминта, Радо и Данчо, Мария Йонкова, Катя и Жанет, г-жа Гитова и Сюзън- авторката на стихотворението „лагер Паниците", Тошко, Иван Бонев и Динко.

През почивката направихме анкета за оценяване на лагера и предложения за бъдещи съвместни дейности с Европа директно.

Ето резултатите: Отоворили 26 участника

Първият въпрос: Доволни ли сте от организираните дейности в добороволческия еко-лагер и кои дейности ви допаднаха най-много?

Обобщението от отговорите е, че участниците проявяват най-голям интерес към походите, интерактивните и енергийни игри, DJ вечерта, презентациите, еко-дейностите и това,че са създадени много нови запознанства.

Вторият въпрос: Как оценявате лагера по шестобалната система?

Лагерът получи оценка мн. добър 5

Трети въпрос: Ако се организира нов лагер през следващата година бихте ли участвали и какви предложения имате за подобряването му?

97% от участниците биха искали да участват отново. Предложенията:повече практически занимания, игри и походи.

Четвърти въпрос:Какви дейности и инициативи бихте предложили за следващата 2012 година на Еворап директно?

Нов еко-лагер, нови конкурси, засаждане на дръвчета, младежки събирания.

 

Следобяд бе открита еко-изложбата, с най-добре изработените еко-пана и бяха наградени екипите, участвали в подготовката им. Най-добрият проект "Къща сред природата" бе на групата, ръководена от Тошко с екип: Никола, Гергана и Теодора. Второто място бе за „Слънцето на слънцата" на екипа: Магдалена, Раминта, Ферхан. Третото място бе за паното „Не изхвърляйте отпадъци" на екипа: Мария, Катя и Жанет. Имаше и три поощрителни награди за паното „Катерица" - Георги, Петър, Даниел, Цветелина и Ивелина; „Букет", изработен от екип: Йордан, Мирослава, Ива и Марин и „Летни усмивки" от Мария Славова, Стела, Даяна и Динко.

Вечерта. . . край лагерния огън за последен път, на раздяла е и весело и. . . тъжно!

Това е краят! До нови срещи!!!

 

 

Обратно

JEvents v3.1.2 Stable   Copyright © 2006-2013

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Кои сме ние
ЕВРОПА ДИРЕКТНО в Стара Загора е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите имат достъп до Европа и могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.

Можете да ни задавате въпроси за политиките, програмите и приоритетите на ЕС и да се включите в мероприятия за бъдещето на ЕС.

Освен това посещаваме училищата, където правим презентации, организираме дискусии за ЕС и осигуряваме официални публикации.

Предоставяните от нас услуги са безплатни за участващите граждани.

Имайте предвид, че не предлагаме правни консултации, нито тълкуване на законодателството на ЕС.

За да получите повече информация за центровете в държавите — членки на ЕС, включително в България, щракнете тук.

Свържете се с нас

ЕВРОПА ДИРЕКТНО СТАРА ЗАГОРА

Адрес: ул. „Ген. Столетов“ №127

Телефон: 042 605 007

ел.поща: 

Работно време

Понеделник -четвъртък: 09:00-12:30 / 13:30-18:00

Петък: 9:00-12:30 / 13:30-17:00

Социални медии

https://www.facebook.com/europedirectstarazagora

https://twitter.com/europedirectsz

Уебстраница/Уебсайт

https://www.europedirect.szeda.eu/

Електронната книга „Европейски приказки под липите" е второ допълнено издание. Първата версия е създадена в рамките на EUROWEEK 2010 STARA ZAGORA. Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:
 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Едно от най-успешните издания на Европа Директно – Стара Загора, създадено от колегите ни от Мадрид, също се нуждаеше от промяна, за да влезе в крак с новите условия. Отново с помощта на Европа Директно – Мадрид, екипът ни обнови „Познавате ли природата на Европейския съюз?" и я предоставя за свободен достъп за всички електронни четци. Приятно забавление! Изтеглете книгата в различни формати за електронни устройства:

 epub logo pdf icon mobi fb2 lit-icon txt

Европа Директно Стара Загора - дейност, мисия, функции

Работа в Европа

  • 1
  • 2
  • 3

mir-large

movebg

Полезни връзки

rep_office_b
button_ep_bg

eesc
politiki
solvit_b
eubookshop

patuvane-v-evropa

yourvoicebanner_150x70_bg
eud
button_youreurope_en
europaeu

europasspurple_bg
button_epso_en


justice
button_eutube
logo_CoR_bg

 

 aktivnipotrebiteli1

diversity_bg

kids-corner_bg